Pasgeborenen hebben een heel ander slaapritme dan volwassenen: terwijl volwassenen meestal maar één keer per 24 uur slapen (namelijk ’s nachts), wisselen baby’s af tussen verschillende kortere slaap- en waakfasen. Het verschil tussen dag en nacht is alleen merkbaar als de slaapfasen ’s nachts wat langer zijn. Na verloop van tijd verandert dit in een volwassen slaap-waakritme.
Hoeveel slapen baby’s?
Pasgeborenen slapen gemiddeld 14,5 uur op 24. Er zijn echter zeer grote individuele verschillen, variërend van 9 tot 19 uur per dag.
Geleidelijk aan veranderen de slaappatronen en verschuift de slaaptijd steeds meer naar de nacht. Met een half jaar oude baby’s slapen gemiddeld slechts drie keer per dag, met een jaar oude baby’s nemen slechts twee dutjes per dag en met anderhalf jaar oud is een enkel dutje meestal voldoende.
Hoe lang slapen baby’s?
Overdag slapen pasgeborenen ongeveer 2-4 uur aan een stuk, ’s nachts is de slaapbehoefte vier tot zes uur, meestal meer als 2-3. Na verloop van tijd wordt de nachtelijke slaap langer, terwijl de dagelijkse dutjes korter worden. Het duurt meestal een half jaar voordat een baby de hele nacht slaapt.
Hoe en waar moeten baby’s slapen?
Het is heel belangrijk dat je baby een geschikte en veilige slaapomgeving heeft. Hierdoor wordt het risico op een plotselinge baby dood sterk verminderd. Het is vooral belangrijk dat de ademhaling van je baby niet wordt belemmerd en dat hij niet oververhit raakt.
Zo ziet de optimale slaapomgeving voor je baby eruit – samengesteld volgens de aanbevelingen van het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie:
- Locatie. Je baby moet alleen op zijn rug slapen. Hierdoor kan hij ongehinderd ademen. Je kunt de voetjes van je baby het beste dicht bij het einde van het bed plaatsen, want dan kan hij of zij niet zo gemakkelijk onder het beddengoed schuiven.
- Beddengoed. Minder is meer. U moet bijvoorbeeld het gebruik van een kussen voor je baby vermijden. Beter dan een deken is een slaapzak die niet over het hoofd kan glijden. Extra dekens, lakens, bont, grote knuffeldieren of kussens horen niet in het bed thuis. Ze kunnen leiden tot oververhitting of een verminderde luchtcirculatie. Warmwaterflessen en verwarmingskussens zijn ook taboe.
- Kleding. Je baby moet niet te veel gekleed zijn om te kunnen slapen. Een luier, ondergoed en pyjama’s zijn voldoende; in de zomer is een lichaam over de luier zelfs voldoende.
- Bed. Het is het beste als je baby een eigen bed heeft, of een extra bed dat op het bed van de ouders kan worden gedockt. Als je wilt dat je kind in het bed van de ouders slaapt (wat vooral handig is bij het geven van borstvoeding), zijn er een paar extra veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen.
- Locatie. Voor het eerste jaar kan het kinderbedje in de slaapkamer van de ouders worden geplaatst. Zo ben je dichtbij. Daarnaast hebben de ademhalingsgeluiden van de ouders een positief effect op het ademhalingsritme van de baby. Zorg ervoor dat het kinderbedje niet op een verwarming of in de zon staat.
- Kamerklimaat. Een kamertemperatuur van 16-18° is ideaal. De kamer moet minstens één keer per dag worden geventileerd met het raam volledig open. Natuurlijk is roken in de kamer niet toegestaan, het is het beste om niet in het hele appartement te roken.
Waarom wil mijn baby niet slapen?
In de eerste weken en maanden is het onregelmatige slaapritme nog volledig normaal. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Het slaap-waakritme moet zich nog ontwikkelen.
- Baby’s hebben veel energie nodig in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Een borst- of flesvoeding duurt echter maar een paar uur.
- De verschillende slaapstadia zijn korter voor een baby. Het is waar dat de slaap van baby’s kan worden onderverdeeld in REM-slaap en niet-REM-slaap (waaronder ook andere stadia vallen). Echter, terwijl een volwassene 1,5 uur slaapt, slaapt een pasgeboren baby slechts ongeveer 50 minuten.
Als je denkt dat je baby ook moeite heeft met slapen en moeite heeft om in slaap te vallen, kun je de kinderarts of slaapcoach om advies vragen. Dit is vooral waar als je baby snurkt – dit kan duiden op ademhalingsproblemen tijdens de slaap.
Wat helpt om de nacht door te slapen?
Je kunt je baby helpen zijn of haar slaappatroon te leren en de hele nacht door te slapen. Je moet je slaapgewoonten aanpassen aan de leeftijd van de baby.
Deze tips helpen jouw baby de hele nacht door te slapen:
- Avondritueel. Kinderen en baby’s houden van rituelen met vaste, voorspelbare sequenties. Zoek een geschikt slaapritueel voor jouw baby. Babyzwemmen en babymassage hebben bewezen bijzonder nuttig te zijn. Beide ontspannen een kind en helpen hem of haar om langer te slapen. Je kunt het ritueel beginnen door jouw baby ’s avonds te voeden, wat jouw baby ook helpt om te slapen.
- Dag en nacht gescheiden. Help jouw baby om dag en nacht van elkaar te onderscheiden. Het slaapgedeelte mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt om te spelen. Als u uw baby ’s nachts moest voeden of verschonen, kunt u zich het beste anders gedragen dan overdag: Doe alleen een klein lampje aan (bijvoorbeeld een nachtlampje), houd het stil en verleng het proces niet. Bewaar de kietelspelletjes en chats voor overdag.
- Hou je dutje binnen de perken. Als je baby 6 maanden oud is, moet hij 2 dutjes van ongeveer 1,5 uur per dag nemen. Als hij langer slaapt, kun je hem zachtjes wakker maken. Het aantal en de duur van de dutjes neemt af met de leeftijd. Zorg er ook voor dat het dutje in de middag niet te laat is, het zou eerder in de vroege namiddag moeten zijn.
- Geschikte slaapomgeving. Een koele, rustige en donkere slaapomgeving zal jouw baby helpen in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.
- Word wakker en ga naar bed. Natuurlijk valt je baby het liefst in je armen in slaap. Maar langzamerhand moet je er aan wennen om ’s nachts alleen in slaap te vallen. Eerst kun je hem neerzetten als hij al erg slaperig is. Indien mogelijk moet je hem daarna niet in je armen houden, maar hem op een andere manier (indien nodig) troosten.