Het kiezen van een bijzondere babynaam is wat veel ouders willen. Vroeger was het zo dat kinderen vaak vernoemd werden naar de grootouders. Dat was traditie en daar week je niet snel van af. De eerste dochter werd genoemd naar oma van moederskant, de eerste zoon naar opa van vaderskant. Als de grootouders waren vernoemd dan werd vaak uitgeweken naar ooms en tantes of overleden familieleden. Vandaag de dag kiezen ouders de naam meestal zelf en sommige ouders willen hun kind dan graag een bijzondere naam geven.
Wat zijn de regels voor bijzondere babynamen?
Je kind wordt na de geboorte aangegeven en vervolgens in de burgerlijke stand opgenomen. Dat aangeven doe je in de gemeente waar je kind is geboren. Bij de aangifte krijgt het kind zijn of haar naam. Er mag veel, maar de naam moet wel aan een paar voorwaarden voldoen, onder andere:
- De naam mag niet aanstootgevend zijn
- De voornaam mag geen achternaam zijn
- De naam mag niet ongebruikelijk zijn
Tot 1970 was de wet veel strenger en werden namen die nu heel gebruikelijk zijn geweigerd, denk bijvoorbeeld aan Colinda of Joey. Ook accenten op namen mogen nu die voorheen ongebruikelijk waren. Onze eigen koningin Máxima heeft het streepje op de a gewoon mogen houden toen ze als Nederlandse werd genaturaliseerd, terwijl dit bij Nederlandse namen niet gebruikelijk is.
Waarom geven ouders hun kind een bijzondere babynaam?
De belangrijkste reden waarom ouders hun kind een bijzondere babynaam willen geven is dat ze willen laten zien dat hun kind bijzonder is. Vroeger zaten er soms wel 3 Peters of 3 Jolanda’s in een lagere school klas. Veel ouders willen dit vandaag de dag voorkomen en dus doen ze hun uiterste best hun kind een naam te geven die niet het buurmeisje of het kind van de bakker ook heeft. Soms ontstaan op die manier zeer wonderlijke namen waarvan je je af moet vragen of een kind daar erg gelukkig van wordt. Vooral bekende personen putten zich vaak uit in het bedenken van typische voornamen voor hun kinderen.
Mag je je voornaam laten veranderen?
Als je ouders je een bijzondere babynaam hebben gegeven en je bent daar op latere leeftijd echt niet gelukkig mee dan kun je de rechter verzoeken je naam te veranderen. Daar moet je wel heel goede redenen voor hebben en het mag uiteraard ook maar 1 keer. Naamsverandering komt het meest voor bij mensen die als gevolg van transseksualiteit van geslacht veranderen en daarom ook hun voornaam willen laten aanpassen. Soms kiezen ze de mannelijke of vrouwelijke vorm van hun oorspronkelijke naam, maar soms ook een geheel andere naam om hun nieuwe leven extra te onderstrepen.